Connect with us

Διεθνή

Τι συμβαίνει με το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο;

Non Paper

Published

on


Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες τόσο τον ιταλικό όσο και τον ευρωπαϊκό Τύπο είναι οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στο εσωτερικό του Κινήματος 5 Αστέρων, του οποίου επικεφαλής είναι ο ηθοποιός και ακτιβιστής, Μπέπε Γκρίλο.

Είναι αλήθεια πως «οι Πεντάστεροι», όπως είναι ευρύτερα γνωστοί στην Ιταλία, δεν έδιναν δικαιώματα για κριτική αναφορικά με τα εσωκομματικά τους ζητήματα παρά μόνο όποτε οι θέσεις τους δεν συνέκλιναν με αυτές του κυρίαρχου κατεστημένου. Από την απαρχή της πολιτικής του πρωτοβουλίας, ο αντικομφορμιστής Γκρίλο έχει χαρακτηριστεί από αναλυτές, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους είτε ως κομμουνιστής είτε ως φασίστας. Κομμουνιστής, διότι παλαιότερα είχε εκφραστεί με θετικά λόγια για τον κομμουνισμό τονίζοντας ταυτόχρονα ότι απέτυχε σαν σύστημα γιατί εφαρμόστηκε λανθασμένα και φασίστας, διότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήκει στην ίδια ομάδα με αυτή του ακροδεξιού βρετανού, Νάιτζελ Φάρατζ, εκφράζοντας αντι-μεταναστευτικές ρητορικές.


Παρόλ’ αυτά, το M5S (ιταλιστί «Movimento 5 Stelle»), έχει αναστατώσει κυρίως τον ιταλικό Τύπο για άλλο λόγο. Αιτία, η επιθυμία του Μπέπε Γκρίλο να μετακομίσει από την ευρωομάδα EFDD του Φάρατζ (Europe of Direct Democracy), στην ευρωομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) του Γκι Φερχόφσταντ. Το ερώτημα που γεννάται αυτομάτως είναι για ποιο λόγο ένα κόμμα που συστήνεται ως «αντι-Ε.Ε.» και «αντι-ευρώ» ζήτησε συνεργασία με τη συμμαχία των φιλοευρωπαϊστών. Ο Γκρίλο βέβαια είχε απαντήσει πως η κίνηση αυτή έγινε καθαρά από θέμα τακτικής, εφόσον ο Φάρατζ πέτυχε αυτό που επιθυμούσε τόσα χρόνια: το πολυπόθητο Brexit.

Στην ψηφοφορία μάλιστα για το ζήτημα της μετακόμισης στην ομάδα ALDE, από τα 40.654 μέλη του M5S οι 31.914 ψήφισαν υπέρ της προσχώρησης στο ALDE, οι 6.444 ψήφισαν υπέρ του Φάρατζ ενώ οι 2.296 υπέρ των μη εγγεγραμμένων που δεν ανήκουν σε καμία ομάδα.

Ο Φερχόφσταντ όμως, σκληροπυρηνικός του Ιερατείου των Βρυξελλών, απέρριψε την πρόταση του Γκρίλο και έτσι έκλεισε την πόρτα στους «Πεντάστερους», οι οποίοι έπειτα από τη συζήτηση Γκρίλο-Φάρατζ θα συνεχίσουν να συμπορεύονται υπό προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του βρετανού πολιτικού: «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο EFDD Group. Χαίρομαι που όλες οι διαφορές με το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο λύθηκαν φιλικά».


Ο Νάιτζελ Φάρατζ μαζί με τον Μπέπε Γκρίλο

Από την άλλη, ο Ιταλός κωμικός και πολιτικός με τη σειρά του έθεσε άμεσα το ζήτημα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα με δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν ή όχι στο ευρώ. «Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα του μεταναστευτικού. Προτεραιότητα μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των πολιτών, τα θέματα του Διαδικτύου και η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η Ρωσία δεν είναι εχθρός αλλά σύμμαχος στην οικονομία και κατά της τρομοκρατίας», ξεκαθάρισε στο blog του.

Μέσα σε ένα κλίμα ασφυκτικό, οι αποχωρήσεις δεν άργησαν να ξεκινήσουν. Ήδη δύο «Πεντάστεροι» ευρωβουλευτές έφυγαν από το κόμμα με διαφορετικούς ωστόσο προορισμούς. Ο Μάρκο Αφρόντε προσχώρησε στην ομάδα των Πρασίνων ενώ ο Μάρκο Τζάννι στράφηκε πολύ «δεξιότερα» μπαίνοντας στην ομάδα των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) της Μαρίν Λεπέν και του επίσης Ιταλού ακροδεξιού, Ματέο Σαλβίνι. Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του EFDD και ευρωβουλευτής του M5S, Νταβίντ Μπορέλλι, παραιτήθηκε.

Βλέποντας λοιπόν ότι το κόμμα του βρίσκεται σε αναβρασμό και την ίδια στιγμή, επωφελούμενος της κατάστασης, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά ανοίγει τις πόρτες του κόμματός του στους απογοητευμένους του Κινήματος, ο Γκρίλο πέρασε στην αντεπίθεση και έγραψε στο Twitter πως όποιος βουλευτής ή ευρωβουλευτής εγκαταλείπει τα 5 Αστέρια αλλά δεν παραιτείται από το αξίωμα ή την έδρα του, βάσει του εσωτερικού κώδικα συμπεριφοράς, πρέπει να καταβάλει 250.000 ευρώ (πρόστιμο), ώστε με τα χρήματα αυτά να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε της Κεντρικής Ιταλίας. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο, εκτιμούν ότι δύσκολα θα εισπραχθεί το ποσό των 250.000 αφού το πρόστιμο περιέχεται σε ιδιωτική συμφωνία που υπεγράφη από τους υποψήφιους και το Κίνημα 5 Αστέρων.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί τόσο στο εσωτερικό των 5 Αστέρων όσο και στην ιταλική πολιτική σκηνή, είναι πολύ πιθανό το κίνημα του Γκρίλο εξαιτίας ενός ανώφελου σφάλματος, από διεκδικητής της εξουσίας με αξιώσεις να υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση καθώς η κρίση αξιοπιστίας θα ωθήσει όλο και περισσότερους αγανακτισμένους ψηφοφόρους του, στη Λέγκα του Βορρά.

Για την έρευνα αντλήθηκαν πληροφορίες από: repubblica.it, ilmessaggero.it

Διεθνή

ΗΠΑ: Στα 38,6 εκατομμύρια ο αριθμός των ανέργων

Non Paper

Published

on

Τα επίπεδα ανέργων κατά την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης προσεγγίζουν οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε σε εκατομμύρια και την περασμένη βδομάδα, καθώς τα προσωρινά «λουκέτα» επιχειρήσεων και εργοστασίων εν μέσω του lockdown έχουν προκαλέσει τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας.

Οι νέες αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας που υπέβαλαν οι Αμερικανοί ανήλθαν σε 2,438 εκατομμύρια στη διάρκεια της βδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 16 Μαΐου, ενώ τη βδομάδα που είχε λήξει στις 9 Μαΐου οι αιτήσεις είχαν ανέλθει στα 2,687 εκατομμύρια.

Στις τελευταίες εννέα εβδομάδες από την πρώτη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού, οι συνολικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανέρχονται περίπου σε 38,6 εκατομμύρια, ανεβάζοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 17,2%.

Τον περασμένο Μάρτιο, το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν μόλις στο 4,4%, ενώ τον περασμένο Απρίλιο εκτοξεύθηκε στο 14,7% — το υψηλότερο από το τέλος της Μεγάλης Ύφεσης, με την αμερικανική οικονομία να χάνει περισσότερες από 20 εκ. θέσεις εργασίας.

(Με πληροφορίες από: NPR, naftemporiki.gr)

Continue Reading

Buried News

Ο CEO της Whole Foods ζήτησε από τους εργαζόμενους να «δωρίσουν» την πληρωμένη τους άδεια στους άρρωστους συναδέλφους τους

Non Paper

Published

on

Ο CEO της Whole Foods ζήτησε από τους εργαζόμενους να «δωρίσουν» την πληρωμένη τους άδεια στους άρρωστους συναδέλφους τους

Οργή έχει προκαλέσει η πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου της θυγατρικής της Amazon, Whole Foods, στους εργαζομένους να «δωρίσουν» την άδεια μετ’ αποδοχών τους σε όσους συναδέλφους διαγνώστηκαν με κοροναϊό.

Σύμφωνα με την αμερικανική έκδοση του Vice, ο CEO της αλυσίδας σουπερμάρκετ βιολογικών προϊόντων, Τζον Μακέι, έστειλε email στους υπαλλήλους της εταιρείας με μία λίστα επιλογών για εκείνους που προσβλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19.

Μεταξύ των έξι προτάσεών του ήταν οι αμερικανοί εργαζόμενοι να συνεισφέρουν την πληρωμένη τους άδεια στους συναδέλφους τους που αντιμετωπίζουν νοσοκομειακή θεραπεία ή οικογενειακούς θανάτους.

«Μέλη της ομάδας που έχουν επείγον ιατρικό περιστατικό ή θάνατο στην πλησιέστερη οικογένειά τους μπορούν να λάβουν τις δωρισμένες άδειες μετ’ αποδοχών, όχι μόνο από τα μέλη της ομάδας της περιοχής τους, αλλά και ακόμα από τα μέλη της ομάδας ολόκληρης της χώρας», έγραψε στο email ο Μακέι.

Μάλιστα, ο Μακέι ανέφερε στο email πως όποιος υπάλληλος βρεθεί θετικός στον ιό θα του προσφέρονταν δύο βδομάδες αδειών μετ’ αποδοχών.

«Δεδομένου ότι η Whole Foods είναι μία εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων, νομίζω ότι είναι εγωιστικό να ζητάς από τους πωλητές λιανικής να βγάλουν άκρη μεταξύ τους», δήλωσε στο Vice ένας ταμίας της Whole Foods. «Η απάντηση της Whole Foods και της Amazon ήταν αρκετά φτωχή, το να είναι κάποιος μπροστινός ταμίας νιώθω σαν να είμαστε οι πιο εκτεθειμένης της κατάστασης».

Ο εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε στον Independent: «Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα της Whole Foods Market πριν από την απόκτηση. Η Amazon αντιστοιχεί όλα τα κεφάλαια στο Whole Food Fund από την απόκτηση για να υποστηρίξει τις ανάγκες των μελών της ομάδας κατά τη διάρκεια αυτού του πρωτοφανούς γεγονότος, και όλα τα μέλη της ομάδας Whole Foods έχουν πρόσβαση σε άδειες μετ’ αποδοχών δύο βδομάδων που σχετίζονται με τον κοροναϊό όπως ανακοινώθηκε σε όλους τους υπαλλήλους της Amazon.

Με πληροφορίες από: theindependent.co.uk

Continue Reading

Διεθνή

«Η Τουρκία είναι το ΝΑΤΟ»: Το βίντεο της Συμμαχίας υπέρ της Τουρκίας

Non Paper

Published

on

«Η Τουρκία είναι το ΝΑΤΟ»: Το βίντεο της Συμμαχίας υπέρ της Τουρκίας

Βίντεο υπέρ της Τουρκίας ανήρτησε την Πέμπτη στους λογαριασμούς του στο Facebook και το Twitter το ΝΑΤΟ.

Στο βίντεο της Συμμαχίας με το σύνθημα «Είμαστε το ΝΑΤΟ», όπου τονίζονται οι κοινές αξίες που μοιράζονται μεταξύ τους τα κράτη-μέλη, εμφανίζεται η Esra Ozatay, μία πιλότος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια οικογένεια κοινών αξιών. Είμαστε ενωμένοι με τους Συμμάχους μας για ειρήνη και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι το ΝΑΤΟ. Είμαστε το ΝΑΤΟ», αναφέρει η Συμμαχία στη λεζάντα της στο Twitter.

NATO is a family of common values.

We are united with our Allies for peace and stability.

🇹🇷#Turkey is NATO, #WeAreNATO pic.twitter.com/77Yx3qsQSr

— NATO (@NATO) 20 Φεβρουαρίου 2020

«Ως σύμμαχοι, μοιραζόμαστε κοινές αξίες και είμαστε μαζί για να προστατεύουμε αλλήλους. Η στήριξή μας στο ΝΑΤΟ χρονολογείται από το 1952, όταν η Τουρκία εντάχθηκε στη Συμμαχία. Είμαστε από τους μεγαλύτερους συνεργάτες στις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Είμαστε υπερήφανοι που η πρώτη γυναίκα πιλότος της Συμμαχίας, η Λεμάν Μποζκούρτ Αλτιντσεκίτς, ήταν Τουρκάλα. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές νέες γυναίκες και άνδρες να καταταγούν στον στρατό», αναφέρει η αντισμήναγος Ozatay.

«Κάθε μέλος του ΝΑΤΟ έχει ίση φωνή. Παίρνουμε αποφάσεις μαζί», τονίζει η Ozatay. «Ενωμένοι, είμαστε ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι. Έχουμε δεσμευτεί να διατηρούμε ειρήνη και σταθερότητα στους πολίτες μας και στηρίζουμε ενεργά τις χώρες-εταίρους του ΝΑΤΟ.» είναι μία οικογένεια κοινών αξιών. Είμαστε ενωμένοι με τους Συμμάχους μας για ειρήνη και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι το ΝΑΤΟ. Είμαστε το ΝΑΤΟ», καταλήγει.

Αντίστοιχο βίντεο έχει ετοιμαστεί και για τη Λιθουανία.

Continue Reading

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Trending

Copyright © 2020 Non Paper. All rights reserved.