Connect with us

Your Paper

Ιοί, Βιολογικά Όπλα και οι Λαοί ως Πειραματόζωα

Non Paper

Published

on

Ιοί, Βιολογικά Όπλα και οι Λαοί ως Πειραματόζωα

Του Γιώργου Γιαγκίδη*

Βιολογικό όπλο καλείται κάποιος βιολογικός παράγοντας (ιός, βακτήρια κ.α) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιθετικός παράγοντας πρόκλησης θνησιμότητας.

Τα χρόνια της αθωότητας έχουν παρέλθει και σήμερα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα των βιολογικών όπλων, σε μια εποχή που ο Εμπολα, η Ευλογία και ο Ανθρακας πλάι σε άλλες νόσους, μελετώνται και κατασκευάζονται συστηματικά και επίσημα από τα μεγάλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, ήδη από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη επιδημία του αιμορραγικού ιού Έμπολα το 2014, ενός ιού με θνησιμότητα 53% σε 9.000 κρούσματα, ο οποίος ανάγκασε τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO) να κηρύξει έκτακτη κατάσταση για την παγκόσμια υγεία. Ο συγκεκριμένος ιός πρωτοεμφανίστηκε το 1976 στην Αφρική, πριν το τελευταίο του ξέσπασμα στις μέρες μας.

Φωτογραφία του 1976 με δύο νοσοκόμες να στέκουν εμπρός στη Mayinga N’Seka, ασθενή του ιού Εμπόλα.
Φωτογραφία του 1976 με δύο νοσοκόμες να στέκουν εμπρός στη Mayinga NSeka, ασθενή του ιού Εμπόλα.

Εφόσον λοιπόν μεγάλη κράτη, με τις ΗΠΑ στην κορωνίδα της σχετικής κατάταξης, ασχολούνται ανοικτά με την μελέτη και παραγωγή βιολογικών όπλων τύπου Εμπολα, παρότι οι ΗΠΑ επίσημα εγγυήθηκαν το 1969 πως παύουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει λοιπόν να μας παραξενεύουν ξαφνικές επιδημίες και πανδημίες από νεοφανείς ασθένειες και ιούς.

Ο τρομακτικός δείκτης θνησιμότητας του ιού Ebola
Ο τρομακτικός δείκτης θνησιμότητας του ιού Ebola

Κάλλιστα μπορούμε να μιλάμε έως και για εργαστηριακά «ατυχήματα» που ωθούν στη διάδοση της νόσου, ωστόσο αυτό απαιτεί εκτεταμένη έρευνα και χειροπιαστές αποδείξεις, όπως και να έχει όμως ο κόσμος μας ολοένα πλησιάζει σε αυτόν του σύμπαντος του Resident Evil.


Σε αυτό άλλωστε έρχεται να μιλήσει και από μόνο του, το γεγονός πως οι ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2019 διέκοψαν την έρευνα σε ιούς και άλλα βιολογικά όπλα στα στρατιωτικά τους εργαστήρια του Fort Detrick, ύπο το φόβο διάδοσης των νόσων του άνθρακα, ευλογιάς και Εμπολα.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως η Ν. Κορέα το 2014 κατηγόρησε ανοικτά τις ΗΠΑ πως διέδωσαν τον Εμπολα και μάλιστα χρησιμοποίησαν την Αφρική ως το πειραματικό τους υπόστρωμα, στα πλαίσια εγκαθίδρυσης της παγκόσμιας κυριαρχίας τους, όπως αναφέρει το κράτος της Ν. Κορέας.

Πειράματα σε πολίτες δίχως συναίνεση


To 2002 ήρθε στο φως ένα ρεπορτάζ του Guardian που μίλησε για  «ψεκασμούς» και πειράματα σε απλούς πολίτες στην Αγγλία δίχως συναίνεση και γνώση, μέσω βακτηρίων και βαρέων μετάλλων που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα κατά των Βρετανών πολιτών, υπέρ >100 πειραματικών δοκιμών από το επιστημονικό πάρκο Porton Down.

Διαμαρτυρία στο Porton Down το 1963
Διαμαρτυρία στο Porton Down το 1963

Αυτά τα απάνθρωπα πειράματα έλαβαν χώρα την περίοδο 1940-79 στην Αγγλία, χωρίς να το γνωρίζει κανείς από τα «πειραματόζωα», δηλαδή τον αγγλικό λαό, φυσικά υπέρ της προστασίας της χώρας από το βιολογικό πόλεμο που ετοίμαζε ο χρήσιμος «μπαμπούλας» της Ρωσίας(!).


Δηλαδή πράττουμε ένα κρυφό ή παραποιημένο κατ’ουσία γνωστό «κακό» για να προστατέψουμε από ένα άλλο «κακό», συνήθως απολύτως φανταστικό.

Πολλές από αυτές τις δοκιμασίες αφορούσαν την αποδέσμευση δυνητικά επικίνδυνων χημικών ουσιών και μικροοργανισμών σε τεράστιες ποσότητες του πληθυσμού, χωρίς να ενημερώνεται το κοινό ποτέ.

Ένα κεφάλαιο της έκθεσης «The Fluorescent Particle Trials», αποκαλύπτει πως μεταξύ του 1955 και του 1963 αεροσκάφη που πέταξαν από τη βορειοανατολική Αγγλία μέχρι την άκρη του Cornwall κατά μήκος των νότιων και δυτικών ακτών και έρριπταν τεράστιες ποσότητες ενώσεων καδμίου (zinc cadmium sulphide) στον πληθυσμό.

Το κάδμιο αναγνωρίζεται ως αιτία καρκίνου του πνεύμονα και ήδη από τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου θεωρήθηκε από τους Συμμάχους ως χημικό όπλο.

Σε ένα άλλο κεφάλαιο, «Large Area Coverage Trials», περιγράφεται πως το Υπουργείο Άμυνας μεταξύ του 1961 και του 1968 έθεσε υπό έκθεση σε μικροοργανισμούς περισσότερους από 1 εκ ανθρώπους κατά μήκος της νότιας ακτής της Αγγλίας, από το Torquay έως το New Forest, με έκθεση σε βακτηρίδια όπως το Ε.Coli και το Bacillus Globigii, που μιμείται τον άνθρακα.

Αυτές οι απελευθερώσεις προήλθαν από ένα στρατιωτικό πλοίο, το Icewhale, αγκυροβολημένο από την ακτή Dorset, που ψέκασε τους μικροοργανισμούς σε ακτίνα 5 έως 10 μιλίων.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης τις λεπτομέρειες των δοκιμών DICE στο νότιο Dorset μεταξύ 1971 και 1975, όταν ψεκάζονταν στον αέρα μαζικές ποσότητες βακτηρίων serratia marcescens, με προσομοιωτή άνθρακα και φαινόλη.

Η Sue Ellison, εκπρόσωπος του Porton Down, δήλωσε:

«Ανεξάρτητες εκθέσεις σημαντικών επιστημόνων έδειξαν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από αυτές τις εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν για την προστασία του κοινού.

«Τα αποτελέσματα από αυτές τις δοκιμές θα σώσουν ζωές εάν η χώρα ή οι δυνάμεις μας αντιμετωπίσουν επίθεση με χημικά και βιολογικά όπλα».

Και εδώ εύλογα διερωτάται κανείς: Τότε γιατί αυτές οι εκθέσεις παρέμειναν ένα επτασφράγιστο μυστικό για δεκαετίες;

Ως είπαμε: Πράττουμε ένα κρυφό ή παραποιημένο κατ’ ουσία γνωστό «κακό» για να προστατέψουμε από ένα άλλο «κακό», συνήθως απολύτως φανταστικό.

Εν κατακλείδι, ας μην μας εκπλήσσει τίποτε όταν ο κόσμος μας διοικείται από τέτοιου τύπου ολιγαρχίες, πάντα για το «καλό» μας, μόνο με τη λαϊκή κυριαρχία στο τιμόνι των εθνών μας δύναται να υπερκεράσουμε αυτή την απόλυτα νοσηρή και επικίνδυνη χρήση της επιστήμης.

*Ο Γιώργος Γιαγκίδης είναι μεταπτυχιακός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ιατρικής ΑΠΘ, μέλος του Ε.ΠΑ.Μ Θεσ/νίκης


Your Paper

Ελληνικά Hoaxes: Καταρρίπτοντας ειδήσεις υπέρ των ισχυρών και κατά της αλήθειας: Ντοκουμέντα

Non Paper

Published

on

Ελληνικά Hoaxes: Καταρρίπτοντας ειδήσεις υπέρ των ισχυρών και κατά της αλήθειας: Ντοκουμέντα
Του Γιώργου Γιαγκίδη*

Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε το «λουκέτο» και μπλοκάρισμα σε πολυάριθμες σελίδες του Facebook, όπως το Non Paper, με την άμεση ή έμμεση ευθύνη των Ελληνικών Hoaxes, σχετικά με το κουβανέζικο φάρμακο κατά του Κορωνοϊού της Ιντερφερόνης Αλφα 2Β, με αιτιολογία συνοπτικά πως οι πληροφορίεςαπό την Κούβα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως αξιόπιστες και παρόλο το γεγονός πως κύρια πηγή της είδησης ήταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ή του ότι η είδηση αναπαράχθηκε επίσης από μεγάλα ΜΜΕ που χαίρουν κύρους σε Ιταλία, Ισπανία και Κίνα ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση κάνουμε λόγο για ένα σκεύασμα που ήδη παράγεται από μια κοινοπραξία Κίνας-Κούβας και άνω των 15 χωρών έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον απόκτησης του ως μια πειραματική θεραπεία για το άγνωστο και νεοφανή εφιάλτη του κορωνοϊού.
Διαβάστε και παρακολουθείστε εδώ τη συνέντευξη του δημιουργού του κουβανικού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, Luís Herrera.
Στο συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν, θα παρουσιάσουμε αρκετούς λόγους για τους οποίους η παρουσία, όπως επίσης η ολοένα αυξανόμενη εξουσία και δύναμη των Ε. Hoaxes, θα πρέπει να μας προβληματίζουν ως προς τον άξονα της ελευθερίας του λόγου (άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), της ελευθερίας του τύπου (άρθρο 14 συντάγματος), της δημοκρατίας, αλλά και της αλήθειας γενικότερα, όταν έχουμε να κάνουμε με έναν οργανισμό που έχει αναλάβει επίσημα τα «κλειδιά» με το συνεργαζόμενο του Facebook, σχετικά με την έρευνα, το χαρακτηρισμό και καταπολέμηση των εκάστοτε ειδήσεων ως Fake News, κατά το δοκούν, αυθαίρετα και όχι αθώα ίσως, όπως θα δούμε, όταν μάλιστα σύμφωνα πάντα με τα ίδια τα E.H, έλαβαν χρηματοδότηση για το έτος 2019, 302.400 δολάρια από το Facebook και 11.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπόθεση «Λευκά Κράνη»

Σε κείμενο τους το 2018 για την οργάνωση «Λευκά Κράνη (White Helmets)», που δραστηριοποιούνταν στη Συρία, αποκάλυπταν πως κάποιες φωτογραφίες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο και υποτίθεται ότι έδειχναν τη ΜΚΟ να σκηνοθετεί βίντεο με θύματα χημικών επιθέσεων, ήταν μάλλον ψεύτικες, σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενα τους. Το υπόλοιπο κείμενο όμως που θέλουμε να εστιάσουμε, αποτελούσε μια προσπάθεια εξωραϊσμού και «αγιοποίησης» της δράσης της οργάνωσης, τα οποία παράλληλα αποδεδειγμένα χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, ενώ ακόμη αποτελούν αυστηρά τη μοναδική πηγή πάνω στην οποία στήριζαν οι δυτικές δυνάμεις την ενημέρωση τους, που προωθούσε την ανάγκη εισβολής τους κατά της αμυνόμενης χώρας της Συρίας.
Ποτέ δεν διαβάσαμε στα ελληνικά hoaxes για τα ρεπορτάζ σημαντικών δημοσιογράφων και ερευνητών, όπως ο Σίμουρ Χερςκαι ο Ρόμπερτ Φισκ που αμφισβήτησαν και με επιτόπια ρεπορτάζ αρκετές από τις πληροφορίες της οργάνωσης για τη χρήση χημικών όπλων από τη νόμιμη Κυβέρνηση Άσαντ, για να μην κάνουμε λόγο και προς τα δεκάδες βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν τη σκηνοθεσία του υλικού των Λευκών Κρανών. Με δεδομένο ότι αρκετά ελληνικά ΜΜΕ είχαν αναμεταδώσει τις αμφισβητούμενες πληροφορίες από τα Λευκά κράνη, θα περίμενε πιθανότατα κανείς να δει στα E.H και τις θέσεις των Χερς και Φισκ, εκ των σημαντικότερων και κορυφαίων «mythbusters» στην παγκόσμια ιστορία της δημοσιογραφίας των χρόνων μας, αλλά ματαίως. Χαρακτηριστικό και το βίντεο από το οποίο προέρχεται η παρακάτω φωτογραφία.

Δεν ανέφεραν πάλι πως ένας πληροφοριοδότης από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) διέρρευσε έγγραφα στα Wikileaks που προκαλούν ερωτηματικά για την ακρίβεια της έρευνας σχετικά με τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα της Συρίας, τον Απρίλιο του 2018, η οποία αναφέρει σε πολλά σημεία πως η έρευνα ήταν «πειραγμένη», προκειμένου να καταλήξει στο σημείο που ήταν επιθυμητό εξ αρχής.
Τα «Λευκά Κράνη» τελικά φυγαδεύτηκαν από τη Συρία το 2018 υπό τις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις, για τα οποία τα Wikileaks επίσημα έκαναν λόγο πως μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης τους προέρχεται εξ ΗΠΑ, στοιχεία για τα οποία επαναλαμβάνουμε πως δεν έγινε η παραμικρή μνεία από τα E. Hoaxes, όπως επίσης δεν παρουσιάστηκαν τα δεκάδες βίντεο που δείχνουν τη δράση τους, όπως θα δείτε εδώ.

Υπόθεση «Γλυφοσάτη»

Το 2018 πάλι, που ίσως ήταν η χρονιά των E.H ως λέμε, μας παρουσίασαν άρθρο τους που σε γενικές γραμμές έκανε λόγο πως δεν θα πρέπει να έχουμε ανησυχίες για την ουσία γλυφοσάτη που παράγει η διαβόητη Monsanto (το 2018 επίσης εξαγοράστηκε από το γερμανικό «κολοσσό» Bayer με σκοπό το πέρασμα της Ευρώπη), αλλά και το επίσης κακόφημο ζιζανιοκτόνο Roundup που την περιέχει σε σημαντικές ποσόστητες.
Το Μάρτιο του 2015, ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), με το τμήμα του Διεθνή Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο, ταξινόμησε τη γλυφοσάτη ως “πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο” (κατηγορία 2Α) με βάση αρκετές επιδημιολογικές μελέτες, σε ζώα και in vitro, κάτι που αναθεώρησε σχετικά στη συνέχεια αναφορικά περισσότερο με το ποσοστό έκθεσης στην ουσία, ωστόσο στην Ελλάδα το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης και χορήγησε πενταετή άδεια διάθεσης στην αγορά από την 06/3/2018 έως και την 15/12/2023, με εμάς να μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια πιθανότατη υγειονομική βόμβα που κυκλοφορεί ελεύθερα στη ζωή μας και καταναλώνεται.
Ουσιαστικά δηλαδή το θέμα είναι πως είναι μια όντως καρκινογόνος ουσία, αλλά στα μικρότερα επίπεδα έκθεσης που δεχόμαστε δεν υπάρχει, λογικά, κάποιος κίνδυνος, όμως το ίδιο συμβαίνει για ουσίες όπως η ασπαρτάμη, το κυκλαμικό οξύ, η ζαχαρίνη κι άλλες ουσίες με καρκινογόνο δράση που έχουμε συχνότατη έκθεση κυρίως στη διατροφή μας, αλλά ως μας λένε κινδυνεύουμε μόνο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έκθεσης, αλλά αλήθεια ποιος το δέχεται αυτό εύκολα για την υγεία του και πόσοι από εμάς το γνωρίζουν;
Το ThePressProject μέσω των Θάνου Καμήλαλη και Μηνά Κωνσταντίνου πραγματοποίησε με εκτενή έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και κατέληξε στο πως τα E.Hoaxes επανέλαβαν και πάλι μια προσπάθεια εξωραϊσμού κάποιων ιδιαίτερα παθολογικών ουσιών, όπως αναφέρουμε παραπάνω, με πιθανή καρκινογόνο δράση, κάτι που αποδείχθηκε και στη γνωστή δίκη του Ντουέιν Τζόνσονπου ανέπτυξε καρκίνο μέσω του Roundup και αποζημιώθηκε με 289 εκ δολλάρια από τη Μονσάντο (!).
Βασικό επιχείρημα των E. Hoaxes στο άρθρο τους, ήταν πως «Αν η έκθεση είναι χαμηλή το ρίσκο είναι χαμηλό» ως προς τη γλυφοσάτη και το roundup που την περιέχει, αλλά σε κάποιο σώφρονα νου ακούγεται αυτό ως λογικό;
Κανείς όμως πάλι, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η συζήτηση για τη γλυφοσάτη και το Roundup αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ζιζανιοκτόνο κυκλοφορεί από το 1974, επομένως «είναι ακίνδυνο εδώ και τέσσερις δεκαετίες». Αυτό όμως λειτουργεί και αντίστροφα, αφού πλέον, μετά από χρόνια χρήσης και έκθεσης στο Roundup, εμφανίζονται όλο και περισσότερες ενδείξεις, μελέτες και αποκαλύψεις, που συνηγορούν ότι το ζιζανιοκτόνο είναι προβληματικό. Για παράδειγμα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο δημοσίευσε έρευνα το 2017, αφού πήρε δείγματα από τα σώματα ανθρώπων άνω των 50 ετών σε δύο διαφορετικές περιόδους το 1993-1996 και 2014 – 2016. Η έρευνα έφτασε στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά γλυφοσάτης σε διάφορους οργανισμούς αυξήθηκαν κατά πάνω από 1000%.
Πέρα αυτών και των μελετών υπεράσπισης για τη γλυφοσάτη που επισυνάπτονται στο άρθρο των E.H, είναι γνωστό πως η Μονσάντο χρηματοδοτεί πλήθος «στημένων» και «πειραγμένων» ερευνών, κάτι που αποδείχθηκε και στα περίφημα Monsanto Papers.
Εξαιρετικά ενδεικτικό είναι και εξής απόσπασμα με το  δημοσιογράφο του Canal+ που προσφέρει ένα ποτήρι που περιέχει γλυφοσάτη σε έναν περιβαλλοντολόγο,  υπερασπιστή της μη επικινδυνότητας της επίμαχης ουσίας.
Έχουμε να κάνουμε εν κατακλείδι, με μια ουσία, όπως τη γλυφοσάτη, που υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την καρκινογόνο της δράση, αλλά με το επιχείρημα πως η έκθεση και η ποσότητα της ουσίας είναι χαμηλή, δεν υπάρχει κίνδυνος. Και τότε γιατί αποσιωπώνται οι αρνητικές μελέτες και γιατί η Μονσάντο χρηματοδοτεί για τα επιθυμητά ερευνητικά αποτελέσματα λοιπόν; Γιατί πάλι τα E.H λαμβάνουν το μέρος της υπεράσπισης των ισχυρών πολυεθνικών κολοσσών;
Εκτενέστερα διαβάστε εδώ.

Υπόθεση «Νεκροί Πολυτεχνείου»

Tη χρονιά του 2018 τα E.Hoaxes επιδόθηκαν σε μια τουλάχιστον ατυχή προσπάθεια, σχεδόν ποδοσφαιρικών όρων, για το γεγονός των νεκρών του Πολυτεχνείου το 1973, όταν ουσιαστικά κρίνοντας από μερικά μέτρα και διαστήματα, προσπάθησαν να μας πείσουν πως δεν σκοτώθηκε κανείς εντός του Πολυτεχνείου, παρα μόνο εκτός, όπως ένας ποδοσφαιριστής δεν σημείωσε κάποιο γκολ, καθώς ήταν για ελάχιστα εκατοστά πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυνόμενο παίκτη, κάτι που παρατηρήσαμε μέσω του VAR μάλιστα.
Χαρακτηριστικά κατέληξαν στο πως: «Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε πως, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νεκροί εντός του Πολυτεχνείου, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη σημασία της κινητοποίησης των φοιτητών αλλά και του απλού λαού που κατέβηκε στους δρόμους, στην προσπάθεια ανατροπής του φασιστικού καθεστώτος».

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε πως μπορεί να διαχειριστεί κανείς κακότροπος εχθρός της δημοκρατίας αυτό το αφήγημα, την ώρα που η Χ.Α και άλλοι αντιδημοκρατικοί απολυταρχικοί πολιτικοί οργανισμοί, κραύγαζαν τότε με σθένος για το «παραμύθι» του ηρωικού Πολυτεχνείου και αυτή η προσπάθεια των E. Hoaxes έδωσε γόνιμο έδαφος για τη συνέχεια της προπαγάνδας τους.
Όταν μάλιστα αναπαράγουν έμμεσα το «καφενειακού» τύπου αφήγημα πως το περιβόητο τανκ απλά έριξε την πύλη, κάποιοι ελεύθεροι σκοπευτές –τάχα πράκτορες εναντίον του καθεστώτος και του Γ. Παπαδόπουλου– έριχναν βολές και έτσι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν οι διαμαρτυρόμενοι, την ώρα που υπάρχουν 24 ταυτοποιημένοι και άλλοι 16 άγνωστης ταυτότητας νεκροί  που εντοπίστηκαν με επιστημονική έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος, στο σύνολο των 40 νεκρών.
Άραγε κάποιος συγγενής και κοντινός άνθρωπος των πεσόντων πως τα ακούει αυτά; Γιατί μάλλον την άποψη του ελληνικού λαού δεν τη λογαριάζουν και ιδιαίτερα σε αυτή την αήθη απόπειρα χάλκευσης της ιστορίας.
Αλλά μπροστά στην ανάγκη της ανάδειξης της μοναδικής και ακλόνητης αλήθειας, τι σου είναι το ήθος ή τα «παραμύθια» που θρέφουν τους λαούς με ηρωϊκή τροφή για την πάλη προς ένα καλύτερο και ανθρώπινο αύριο, ομοίως λοιπόν και η Ρεπούση, ο Νάσος Θεοδωρίδης, ο Τζήμερος, ο Νίκος Φίλης, o Νίκος Μαραντζίδης και όσοι άλλοι που η ιστορία θα τους ξεβράσει.

Υπόθεση «NATΟ και Συνεκμετάλλευση Αιγαίου»

Αίσθηση σε πολλούς είχε προκαλέσει το 2018, όταν τα Ελληνικά Hoaxes με άρθρο τους προχώρησαν στην υπεράσπιση του ΝΑΤΟ, αναφέροντάς μας πως ήταν ψέμα το πώς το κράτος της Δανίας επιφύλασσε έως και 12ετη φυλάκιση σε όποιον ασκούσε κριτική στο ΝΑΤΟ ή ήταν ιδιαίτερα φιλικός προς τη Ρωσία, μέσω υπό ψήφισης νομοσχέδιο.
Όμως αποδείχθηκε πως τελικά ήταν αλήθεια, παρά ψέματα αυτό το πραγματικά αντιδημοκρατικό νομοσχέδιοπου επέσυρε αυτή την εξοντωτική ποινή, ήταν υπαρκτό. Μάλιστα υπήρξε και η θέληση η παραπάνω λογοκρισία να περάσει και στο φιλικό προς αυτήν, Facebook. Ο δημοσιογράφος Lars Jorgensen, έκανε λόγο σε άρθρο του για την τεράστια λογοκρισία στη χώρα, μια λογοκρισία με άρωμα Ελλάδας, αναφορικά με τις επιταγές του δυτικού άξονα σε θέματα αιχμής, όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία και το Συριακό Ζήτημα.
Το ίδιο συνέβη και την περίοδο του ψυχρού πολέμου υπό την επιρροή του Σχεδίου Μάρσαλ. Η Δανία ιστορικά δέχτηκε πιέσεις και επιρροές για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη και στον Α’ Παγκόσμιο και από τις δύο πλευρές και στην περίοδο κατοχής των Ναζί. Όπως διαβάζουμε και στο «Ατέχνως», το ίδιο συνέβη και την περίοδο του ψυχρού πολέμου υπό την επιρροή του Σχεδίου Μάρσαλ. Ιδιαίτερα την δεκαετία του ’50 ήταν έτοιμα τα σχέδια νόμου για τιμωρία όσων διέδιδαν προφορική ή γραπτή προπαγάνδα που ευνοούσε ξένη δύναμη, εννοώντας την Σοβιετική Ένωση, και διακινητές τους κομμουνιστές. Νομοσχέδια κατά παραγγελία της CIA. Δεν ψηφίστηκαν επειδή οι Σοσιαλδημοκράτες φοβήθηκαν μήπως περιλάβει και τους ίδιους και ανέλαβαν οι ίδιοι την έκδοση αντικομμουνιστικού υλικού που χρηματοδοτήθηκε από την CIA.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε περιληπτικά και τον «αγώνα» των Ε.Η να μας αποδείξουν πως τάχα οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, τουλάχιστον σχετικά με τον ορυκτό πλούτο, με διάφορα «ρεπορτάζ» τους, ωστόσο αυτό τελικά σήμερα αποτελεί ένα θέμα το οποίο από «ταμπού» πλέον συζητείται έντονα και δημόσια στους κυβερνητικούς κύκλους, όπως επίσης ουσιαστικά θεωρείται ως μια τελειωμένη υπόθεση, ειδικά αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Ντόκου, αναπληρωτή Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης, αλλά και «γαλάζιος» βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης, μεταξύ άλλων. Βέβαια, κάποιοι τόνιζαν πως η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ήταν ενόψει μας, τουλάχιστον 3 χρόνια πριν, όπως θα δούμε εδώ, με την Ανασκόπηση της επίσκεψης Ερντογάν στις 7/12/2017.

Οι δύο φορές μονάχα που παραδέχθηκαν πως παρήγαγαν Hoaxes οι ίδιοι

Την πρώτη φορά ήταν τον Ιούνιο του 2016, όταν χαρακτήρισαν ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας Tribune.gr ως ψευδές. Το δημοσίευμα παρουσίαζε τον Βρετανό Τζάθαν Σμιθ, ο οποίος είχε IQ 145, να τάσσεται υπέρ του Brexit. Τα Ellinika Hoaxes υποστήριζαν πως ο Σμιθ δεν υπήρχε και επρόκειτο για fakenews. Τελικώς ο φορέας του fake news ήταν τα E.H που αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγνώμη. Τη δεύτερη φορά που ζήτησαν συγνώμη μετά από fakenews που υπέγραψαν ήταν τον Ιούνιο του 2018 που παρουσίαζε ψευδή πραγματικότητα για την αναγνώριση της Μακεδονικής γλώσσας από την Ελλάδα το 1977.


Το Facebook ανέθεσε δημοσιογραφική δουλειά σε ΜΗ δημοσιογράφους:

Τελευταία ένα πρωτογενές ρεπορτάζ από το Zougla.gr, έκανε λόγο σχετικά με την υποβολή ψευδών στοιχείων προς τις δημοσιογραφικές ενώσεις και άλλες αρχές από μέρους των E.H, με πιθανό σκοπό την παραπλάνηση τους για τη μη τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων. Όπως θα δούμε στο αναλυτικό ρεπορτάζ, το Facebook ουσιαστικά ανέθεσε μια αμιγώς δημοσιογραφική δουλειά σε άτομα που δεν τελούν υπό αυτή την ιδιότητα.
Χαρακτηριστικές σχετικές περιπτώσεις είναι αυτές δύο πρωτοκλασσάτων στελεχών των Ελληνικών Hoaxes, οι οποίοι είναι μέλη δημοσιογραφικής ένωσης (αποκτώντας έτσι και τη «δημοσιογραφική» ιδιότητα), παρότι δεν πληρούν μια σειρά σοβαρών προϋποθέσεων για αυτό, με αποτέλεσμα να εγείρονται σημαντικά ερωτήματα και υποψίες για υποβολή ψευδών δηλώσεων και βεβαιώσεων με σκοπό την παραπλάνηση των αρμοδίων:
  1. Αθανάσιος Σιτίστας:Διαχειριστής και κύριος αρθρογράφος ιστοσελίδας. Σε ΦΕΚ του 2011 ο συγκεκριμένος εμφανίζεται ως επισμηνίας του Στρατού.
  2. Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης: Δηλώνει web developer.
Οι δυο τους ισχυρίζονται ότι τυγχάνουν μέλη της «Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας-Θράκης», ενώ μάλιστα παρουσιάζουν βεβαιώσεις της συγκεκριμένης Ένωσης, δηλαδή ότι αμφότεροι είναι τακτικά μέλη της:
Όμως διαβάζοντας στις προϋποθέσεις εγγραφής των τακτικών μελών της συγκεκριμένης ένωσης, παρατηρούμε πως δεν τηρούνται συγκεκριμένες διατάξεις για τα δύο πρόσωπα, όπως με το Κεφάλαιο Β, άρθρο 5, παρ. 3, εκεί που μαθαίνουμε πως «Τακτικά μέλη εγγράφονται οι δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν κύριο επάγγελμα τη συγκέντρωση, τη διαμόρφωση και τη μορφοποίηση της ύλης που δημοσιεύεται».
Επίσης, για να εγγραφεί κάποιος τακτικός μέλος στη δημοσιογραφική ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 6, θα πρέπει να έχει αφενός προϋπηρεσία 3 ετών και να αμείβεται κατά τον χρόνο που υποβάλλεται η αίτηση του για εγγραφή με αμοιβές που να ανταποκρίνονται τουλάχιστον στα κατώτερα όρια που ορίζουν οι Νόμοι και οι Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου. Μάλιστα, για να γίνει δεκτός κάποιος στην Ένωση, θα πρέπει να υποβάλει γραπτώς τις παραπάνω βεβαιώσεις.
Ωστόσο μεταξύ άλλων παραλήψεων, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας δηλώνουν ότι κατά την περίοδο 2013-2018 δεν έλαβαν χρηματοδότηση και δεν παρείχαν οποιαδήποτε αμοιβή στους συνεργάτες τους. Ο Αθανάσιος Σιτίστας, όταν εγγράφηκε στην Ένωση το 2017, δεν είχε κύριο επάγγελμα τη δημοσιογραφία, δεν είχε προϋπηρεσία 3 ετών και βεβαίως δεν αμειβόταν καθόλου, κατά δήλωσή του. Μια περίπτωση κατά την οποία εγγράφηκε στην Ένωση εν ενεργεία στρατιωτικός ως Επισμηνίας του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας(!). Ο Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης, ο οποίος άρχισε να αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα από τον Δεκέμβριο του 2017, κατά δήλωσή του, έγινε μέλος στην Ένωση μόλις έναν μήνα αργότερα (1/1/2018), χωρίς φυσικά την απαιτούμενη προϋπηρεσία και χωρίς φυσικά να λαμβάνει την ανάλογη κατώτατη αμοιβή που προβλέπεται από το καταστατικό της Ένωσης. Το Zougla.gr φυσικά ρώτησε τους αρμόδιους για αυτό, όπως βλέπουμε στην εικόνα παρακάτω.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γύρω από αυτή την υπόθεση εδώ.
Τέλος, ας αναφερθούμε και στο Θεόδωρο Δανιηλίδη, Iδρυτή-διαχειριστή της σελίδας. Πρόκειται για απόστρατο ναρκαλιευτή του Ελληνικού Στρατού με ξεχωριστή θέση ως προς την κρίση των ειδήσεων γύρω μας (!).

Δυσανοχή στην κριτική στάση απέναντι τους

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως η σελίδα φρόντισε σχετικά πρόσφατα να αφαιρέσει τις δημόσιες κριτικές της στο Facebook, όπως επίσης κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτη είναι η κριτική στάση απέναντι τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις «κομψές» απειλές προς τον Πρόεδρο του Ε.ΠΑ.Μ, Δημήτρη Καζάκη, μετά από «αψιμαχία» μεταξύ τους, με την επίκληση στην «ανωτέρα βία» του δικηγόρου να προκύπτει, ως είθισται άλλωστε, στην ελληνική πολιτική ζωή. Η συγκεκριμένη διαμάχη ξέσπασε κατά την περίοδο πυρκαγιών στην Αττική, όταν τα E.H ανέλαβαν ουσιαστικά το ρόλο υπεράσπισης της «αλάνθαστης» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα εγκληματικά της λάθη εκείνη την περίοδο. Ο Δημήτρης Καζάκης στη συνέχεια στοχοποιήθηκε με 3 συνολικά δημοσιεύματα των E.H προς αυτόν, αλλά φυσικά δεν είναι ο μόνος, αφού και άλλα φυσικά πρόσωπα στοχοποιούνται πολλές φορές από τη σελίδα. Ωστόσο στην περίπτωση του Δ. Καζάκη μας έκανε εντύπωση πως πρώτη φορά παρουσιάστηκε τόση επιμονή προς ένα πολιτικό πρόσωπο, όταν την ίδια ώρα τα σχεδόν καθημερινής βάσης «Hoaxes», ιδίως των ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ν.Δ μένουν επιδεικτικά αναπάντητα. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως τα E.H έχουν τη συνήθεια να αφήνουν ανενόχλητους δεκάδες λογαριασμούς οπαδών «trols», με πασιφανώς ψεύτικους λογαριασμούς, ειδικά όταν ξεσπά κάποια διαδικτυακή κόντρα σχετικά με αναγνώστες που διαφωνούν στην είδηση που παρουσιάζουν ως ακλόνητη αλήθεια. Στην εικόνα παρακάτω ο Θ. Δανιηλίδης αναφέρει πως σκόπευε να κινηθεί νομικά εναντίον στον κύριο Καζάκη, όπως αναφέρει στο γράφοντα, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως ακολουθήσουν κι άλλοι.

Η καταγγελία Σαραντάκου

Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε και την κριτική που άσκησε ο μέχρι πρότινος «σύμβουλος» της σελίδας, Νίκος Σαραντάκος, σχετικά με την κομματική-πολιτική αμεροληψία ή μη της σελίδας, στρέφοντας τα βέλη προς το Δ. Αλικάκο, με τον τελευταίο να απαντάσε έντονο ύφος. Πιστεύουμε πως τα γραφόμενα του κύριου Σαραντάκου «ομιλούν» από μόνα τους.
Ο Ν. Σαραντάκος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, μετά τις εκλογές, έπεσαν στην αντίληψή μου απανωτές έντονα φιλοκυβερνητικές (και αντισύριζα) δημοσιεύσεις του κ. Αλικάκου, αρχισυντάκτη στον Χοαξες, στο Φέισμπουκ οπως εκείνη όπου χαρακτηρίζει “λύτρωση” την αλλαγή κυβέρνησης ή την άλλη όπου μιλάει για επίπεδο “σουρωμένου κομπλεξικού κομματόσκυλου” για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αισθάνθηκα εξαπατημένος».
«Για αυτούς τους λόγους, και αφού ένα διάβημά μου στους ανθρώπους των Χόαξες έδειξε την αδυναμία συνεννόησης, ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομά μου από τον κατάλογο των “συμβούλων” του ιστοτόπου, πράγμα που έγινε.
Πιστευω ότι οι έντονα κομματικές θέσεις του κ. Αλικάκου τον καθιστούν εντελώς ακατάλληλο για το λειτούργημα που θέλει να αναλάβει και θα φροντίσω, με τις μικρές μου δυνάμεις, να σταματήσει αυτή η αντιδεοντολογική κατάσταση».
Ολόκληρη η δήλωση αποχώρησης εδώ.

Ε. Hoaxes και Facebook:

Μεγάλη κουβέντα έχει φουντώσει επίσης ο ρόλος των E.H. μετά την ανάληψη των «κλειδιών» από το Facebook, με το νέο τους ρόλο ως ως ανεξάρτητοι ελεγκτές ψευδών γεγονότων, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της διάδοσης ψευδών ειδήσεων από το Μάιο του 2019, πάντα σε συνεργασία με το Facebook, καθώς υπάρχει η υποψία πως δύναται να διαγράφουν αναρτήσεις χρηστών κατά το δοκούν.
Οι ίδιο αναφέρουν πως οι εκάστοτε ελεγκτές του Facebook δεν έχουν τη δυνατότητα διαγραφής αναρτήσεων, παραμόνο την κρίση κάποιων αναρτήσεων ως «Fake News».
Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως αν το εκάστοτε υλικό κριθεί ψευδές περιορίζεται η διανομή του (από το Facebook και όχι από τον ελεγκτή). Το περιεχόμενο εμφανίζεται χαμηλότερα στις “Ενημερώσεις” του Facebook και συνοδεύεται από σχετικά άρθρα από τους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων. Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να κοινοποιήσει το περιεχόμενο, ειδοποιείται σχετικά με τις πρόσθετες πληροφορίες για αυτό. Επίσης, οι χρήστες ειδοποιούνται για αναρτήσεις που είχαν κοινοποιήσει στο παρελθόν, αλλά αξιολογήθηκαν πρόσφατα. Σε καμιά περίπτωση δεν διαγράφονται οι αναρτήσεις, όπως τουλάχιστον τα E.H μας εξηγούν.


Το περίεργο όμως εδώ είναι πως από τη στιγμή και έπειτα που ανέλαβαν το σχετικό νέο ρόλο τους, άρχισε και το μπαράζ λογοκρισίας και «κατεβάσματος» αναρτήσεων περισσότερο ανεξάρτητων και καθημερινών χρηστών του συγκεκριμένου social media, την ώρα που αληθινά fake news και μάλιστα με ρητορική ακραίου ποικιλόχρωμου μίσους οργιάζουν στο Facebook, με τα E.H να αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως για τι ευθύνεται για αυτό το μπαράζ διαγραφής αναρτήσεων, αναφέροντας πρόχειρα πως πρόκειται για κάποιο ένοχο «bug» του Facebook.

Θα πρέπει λοιπόν να μας βάζει σε υποψίες που τα γεγονότα λογοκρισίας συνέπεσαν με την προαγωγή των E.H;
Εφόσον όμως αυτή η διαδικασία ως προς το αποτέλεσμα της είναι απόρροια κάποιο σφάλματος ως λένε τα E.H, γιατί δεν κάνουν κάτι για να τη διορθώσουν ως επίσημοι συνεργάτες του Facebook, με το μπλοκάρισμα αναρτήσεων και σελίδων να παραμένει άδικα;

Ο δρόμος του χρήματος

Επιστρέφοντας σύντομα στο θέμα που αναφερθήκαμε κατά την εισαγωγή του άρθρου μας, αναφορικά με την Ιντερφερόνη Α 2Β, αντανακλάται ένα σοβαρό ζήτημα που θίγει την όποια «ανεξαρτησία» των E.H., όταν καταλήγουμε σε μια παραπληροφόρηση από αυτή την «ομάδα κατά της παραπληροφόρησης» ή σε μια εξυπηρέτηση του φαρμακευτικού μονοπωλιακού κλάδου συγκεκριμένου διακλαδικού πολυεθνικού συμπλέγματος, που τυγχάνει «χορηγός»αυτής της αλήθειας.
Καθώς την ώρα που τα δυτικά μονοπώλια ανταγωνίζονται για το ποιος θα παράξει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, χιλιάδες φάρμακα που βασίζονται στην αντιιική ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη άλφα 2B, παράγονται μαζικά από τη Συντεχνία Κούβας-Κίνας υπέρ της καταπολέμησης της νόσου, με την χρήση τους να σημειώνει σημαντική επιτυχία και στη χώρα της Κίνας.
Αντί όμως να σταθούν σε αυτό τα E.H, βασίζουν το άρθρο τους στο γεγονός πως η χημική ουσία δεν ανακαλύφθηκε στην Κούβα (εντελώς άσχετο με το που γίνεται σήμερα η παραγωγή του φαρμάκου για την αντιμετώπιση του ιού) και ότι το φάρμακο «δεν έχει κριθεί αποτελεσματικό από τις κλινικές δοκιμές» (προφανώς η επιτυχής χρήση του δεν αποτελεί κανενός είδους δοκιμή για τον αρθρογράφο), την ώρα που δυστυχώς έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές πως υπάρχει και η «στρατευμένη ερευνητική επιστήμη», χωρίς βέβαια να θέλουμε να θίξουμε τη ζωτικότατη ανάγκη απόδειξης μέσω ερευνών κάποιου επιστημονικού ισχυρισμού. Αλλά οφείλουμε να το τονίσουμε, όταν αποδεδειγμένα αυτή η στρατευμένη επιστήμη θα παρουσιάσει αποτελέσματα βάσει του χρηματισμού που λαμβάνει, όπως είδαμε παραπάνω στο θέμα της Γλυφοσάτης-Μονσάντο.
Είμαστε όμως σίγουροι πως τα παραπάνω είναι άσχετα με το ότι:
1. Η ΜΚΟ στην οποία ανήκει η ιστοσελίδα («ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ»), έχει λάβει 11.000€ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω του TjekDet.dk (https://www.ellinikahoaxes.gr/financingindepedence/).
2. Το TjekDet.dk έχει λάβει 44.000€ από τη Google, 40.000€ του Open Society Initiative for Europe, 10.000€ του IFCN και 50.000$ του Ινστιτούτου Poynter (https://factcheckeu.info/el/about).
3. Το Poynter το οποίο έχει ιδρύσει το International FactChecking Network, χρηματοδοτείται από μια σειρά “ευαγών ιδρυμάτων” όπως το NED(το αμερικάνικο Ταμείο για την Δημοκρατία που χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση σε Κούβα, Βενεζουέλα, Χονγκ Κονγκ, Ουκρανία κ.α), το Ίδρυμα του Miami (πηγή της «δεξιάς» ξενοκίνητης αντιπολίτευσης σε όλη τη Λατινική Αμερική),
το Open Society Foundations του γνωστού G. Soros μεταξύ άλλων, το Ταμείο της Δημοκρατίας, το Ίδρυμα Μακάρθι, τη Google, τη Facebook και λοιπούς περίφημους.
Στην εικόνα μπορούμε να δούμε και τους χρηματοδότες της σελίδας, σύμφωνα με αυτή, για το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, μάλλον οι μετοχές των παραπάνω μονοπωλιακών ομίλων και χορηγών στη φαρμακευτική βιομηχανία, λειτουργούν προωθητικά προς την ανάδειξη της επιστημονικής αλήθειας (;)

Αντί επιλόγου

Εδώ ας αναφέρουμε πως μελετήσαμε τη δράση των E. Hoaxesσχετικά έστω εκτενώς, επισυνάπτοντας για τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη «πλουσιότερα» άρθρα ανά θέμα ενδιαφέροντος, καθώς η λεπτομερέστερη παρουσίαση των «ατοπημάτων» των E.H θα καταλάμβανε το μέγεθος ενός μικρού βιβλίου, κάτι που θα μετέτρεπε την παρούσα μικρά μελέτη ως δυσανάγνωστη μάλλον.
Τα Ε.Η αποτελούν μια σελίδα που πράγματι, ειδικά στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, επιχείρησε να διαλύσει και το κατάφερε ορισμένες φορές, μύθους και πλάνες που απασχολούσαν το ελληνικό διαδίκτυο με αρνητικό αντίκτυπο, ωστόσο γρήγορα μετατράπηκαν σε ένα διογκωμένο άρμα καθεστωτικής προπαγάνδας στα κρίσιμα τουλάχιστον ζητήματα, τα οποία μελετά με επιστημονικοφανή τρόπο, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις ως κάποια σχετική αυθεντία. Αλλά ακόμα και σε πιο ισχνής σημασίας θέματα σήμερα, τα ψηλαφίζει με τρόπο πάντα που θα ευνοηθεί ο «ισχυρός», έναντι του «ανίσχυρου» ως ένα διαδικτυακό Mega Channel θα λέγαμε, υπέρ μιας δημοσιογραφίας των ισχυρών εναντίων των ανίσχυρων, στρατευμένης στις επιταγές της καθεστηκυίας τάξης, έστω και αν δεν αποτελούν κανονικοί πτυχιούχοι δημοσιογράφοι με την πρέπουσα νομική έννοια, όπως είδαμε και παραπάνω, κάτι φυσικά που δεν αφορά το Facebook, το οποίο τους τοποθέτησε σε θέση αρχής στον έλεγχο της άποψης μας και των ειδήσεων.
Για όλα αυτά λοιπόν, ας εμπιστευόμαστε προσπάθειες ανεξάρτητες από τα «κάτω», με κυριότερη ανταμοιβή την αφύπνιση των μαζών, παρά τους πακτωλούς χρημάτων μικρών ή μεγάλων κολοσσών και τα «οφίτσια» υπέρ αυτών από τους δυνάστες μας.
Διότι σήμερα δίνεται ένας αληθινός αγώνας επιβίωσης ενός ολόκληρου λαού και μια μάχη που η «αλήθεια» καταστρατηγείται ως «ψέμα» και το «ψέμα» μεταμφιέζεται ως «αλήθεια» στο παίγνιο καταπίεσης μας.

Υ.Σ Ας κλείσουμε με το τελευταίο κατόρθωμα του εκ των κορυφαίων στελεχών των E.H, Δημήτρη Αλικάκου, ο οποίος έκανε λόγο στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για την ανθρωπιστική μπίζνα της σταχτοπούτας Κούβας, που τολμά να εξάγει το ιατρικό της προσωπικό και να δέχεται κάποια οικονομική ανταμοιβή για αυτό, επειδή τολμούν να σώζουν ζωές και να κυνηγάνε την παραμικρή πηγή εσόδων, αντί να απολαμβάνουν το 60ετές τους Εμπάργκο από τις ΗΠΑ και τις φίλιες της δυτικές δυνάμεις.

*Ο Γιώργος Γιαγκίδης είναι μεταπτυχιακός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ιατρικής ΑΠΘ, μέλος του Ε.ΠΑ.Μ Θεσ/νίκης

Continue Reading

Your Paper

Βίος και πολιτεία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Ένα έπος παραχάραξης, μυθευμάτων και ενοχής

Non Paper

Published

on

Βίος και πολιτεία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Ένα έπος παραχάραξης, μυθευμάτων και ενοχής

Του Γιώργου Γιαγκίδη*


Ας αποτείνουμε και εμείς τα απαραίτητα στη φιέστα του Κ. Μητσοτάκη που ζούμε αυτές τις ημέρες, ενόψει και της ταινίας «Ορεινές Συμφωνίες», η οποία έκοψε… 441 εισιτήρια σε δύο αίθουσες έως τώρα.


Παρακάτω λοιπόν η σκοτεινή και ένοχη πολιτική πορεία του Κ. Μητσοτάκη πριν ακόμα από την κατοχή, έως τον εμφύλιο, την αποστασία, τη χούντα, την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας και τα μνημόνια.

Ας μην μιλάμε για το ήθος και την ποιότητα του εκάστοτε ανθρώπου, άλλωστε υπάρχουν και τα έργα του που εύκολα τον ορίζουν. Ας τα δούμε λοιπόν:


Η περίοδος του αντικομμουνιστικού μένους και η εμπλοκή στον κρητικό Εμφύλιο


Ο 28χρονος Κ. Μητσοτάκης το 1946 ξεκινά την επανέκδοση της περιβόητης έως και σήμερα (για τις σκανδαλώδεις επιδοτήσεις) εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων».

Από τις στήλες της εφημερίδας εκείνος το 1947 καταγγέλλει την «πλήρην συνθηκολόγησιν του επισήμου κράτους ενώπιον της κομμουνιστικής βίας», με αφορμή την κήρυξη απεργίας αγροτών και εμποροβιοτεχνών στα Χανιά.


Από την ίδια εφημερίδα ο περιβόητος Παύλος Γύπαρης (συνάδελφος βουλευτής του Κ. Μητσοτάκη στο Κόμμα Φιλελευθέρων του Σ. Βενιζέλου), ως στρατιωτικός διοικητής Χανίων, εξαπολύει με πύρινα άρθρα του επιθέσεις κατά των «Ελασιτών, Κουκουέδων, Βουλγάρων, κτλ» και, σε συνδυασμό με το όργιο τρομοκρατίας στα χωριά της δυτικής Κρήτης, πετυχαίνει τελικά τον σκοπό του, να μεταφέρει τον εμφύλιο και στο νησί.


Μητσοτάκης και Γύπαρης συνολικά αποτελούν την αιχμή του δόρατος του αντικομμουνιστικού αγώνα στα Χανιά, ενώ ο ίδιος ο Κ.Μ στη βιογραφία του (σελ. 262) αποδίδει στον εαυτό του τον ρόλο του «πολιτικού καθοδηγητή» του Γύπαρη (αν και κατά 36 χρόνια νεότερός του).


Το 1966, στην κηδεία του Γύπαρη ο συντάκτης της «συμφιλιωτικής» συμφωνίας του Θερίσου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκφωνεί τον επικήδειο τονίζοντας «την πολύτιμη εθνική υπηρεσία του εκλιπόντος κατά τον συμμοριτοπόλεμον».


Πάντως ο ανιψιός του πρώην φρουρού του Ε. Βενιζέλου και καθοδηγητής της δολοφονίας του Ι. Δραγούμη και της επίθεσης στο Β. Αυλωνίτη, Γύπαρης, είχε φροντίσει να εκφράσει το «ανάθεμα» του για το Κ. Μητσοτάκη (από το το αρχείο του Β. Σκουλά και πάλι) μέσα από τη διαθήκη του, εδραιώνοντας και αυτός το πώς κανείς ουσιαστικά δεν εκτιμούσε τον Κ. Μητσοτάκη, τόσο ως πολιτικό μα και ως άνθρωπο.


Την περίοδο του εμφυλίου οι ομάδες του Γύπαρη είχαν επιδοθεί σε κάθε είδους θηριωδία στην Κρήτη, όπως στον Κλαδισό Ποταμό των Χανίων που οι χωροφύλακες του Γύπαρη θα κρεμάσουν ανάποδα το ακέφαλο πτώμα της δασκάλας Βαγγελιώς Κλάδου(αποδίδεται και από το Μίκη Θεοδωράκη), ενώ παράλληλα οι του Εμμανουήλ Μπαντουβά και Κώστα Κεφαλογιάννη αλώνιζαν με αποκορύφωμα τη μεταφορά ως λάφυρο της κεφαλής και αριστερού χεριού του Καπετάν Ποδιά σε πασσάλους το 1947, στη Μεγάλη Στράτα Ηρακλείου.

Ο Καπετάν Ποδιάς


Επομένως στην Κρήτη, Εμφύλιος έγινε, ωστόσο μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα ερμητικά σφραγισμένο ζήτημα για ευνόητους λόγους.

Η δράση του Κ. Μητσοτάκη για την Περίοδο 1947-49 πάντως αποτελεί ένα απόλυτα μυστικό θέμα, καθώς δεν υπάρχει παντελώς καμιά περιγραφή, ακόμα και από τον ίδιο(!).

Το ΚΚΕ βέβαια, πρόσφατα καλοδέχτηκε τα δώρα του υιού του, Κυριάκου Μητσοτάκη ως δώρο συμφιλίωσης τάχα.Η Ναζιστική Φιλία


Ο Κ. Μητσοτάκης, παρότι «αντιστασιακός», όλως τυχαίως διατηρούσε άριστες σχέσεις με το ναζί στρατηγό και σφαγέα >3.000 Κρητικών, Bruno Bräuer, τον οποίο φρόντισε να ευχαριστήσει αυτοπροσώπως το 1944, καθώς ο στρατηγός του έδωσε χάρη, απελευθερώνοντας τον από τις φυλακές, μαζί με άλλους 100 κρατούμενους, καθώς όπως ομολόγησε:

«Νεαρέ μου, σε ελευθέρωσα επειδή από ό,τι άκουσα μια μέρα θα διαδραματίσεις σημαντικό ρόλο στα πράγματα της πατρίδας σου» (Antony Beevor, Κρήτη, Η μάχη και η αντίσταση, μτφρ. Παναγιώτης Μακρίδης, εκδ. Γκοβόστης, Αθήνα 2004, σελ. 388-389).

Το 1947 ο στρατηγός εκτελέστηκε, ωστόσο πριν τη δίκη του είχε ζητήσει για δικηγόρο του…  τον Κων/νο Μητσοτάκη, ο οποίος φυσικά αρνήθηκε, καθώς κέρδισε ό,τι είχε να κερδίσει από εκείνον ήδη. Για την ιστορία κατά την κατοχή συνελήφθη δύο φορές, αλλά και τις δύο φορές ήταν…τυχερός!

Ας μην ξεχάσουμε φυσικά και πως παρότι έφεδρος στη Μακεδονία κατά τη ναζιστική εισβολή, δεν επέλεξε τη συνέχιση του πολέμου ούτε στο νησί τους, ούτε στην Αίγυπτο.Η Παραδοχή για την Κατοχή


Όντας αέναα κυνικός, παραδέχθηκε πρόσφατα πως επί κατοχής έτρωγε σε 3 (!) συσσίτια, αλλά τον ενοχλούσαν οι κραυγές των πεινασμένων έξω, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε προφορικά.

Πράκτορας… και των Άγγλων(;)


Πράκτορας της βρετανικής κατασκοπευτικής Intelligence, κατά τον Αλεξάντερ «Ξαν» Φίλντινγκ (πράκτορας της Υπηρεσίας Εκτέλεσης Ειδικών Επιχειρήσεων [SOE] στην Κρήτη).

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε να μπει στην υπηρεσία των Ναζί ως διερμηνέας και δικηγόρος. Οι δυνάμεις κατοχής στις μαζικές εκτελέσεις που έκαναν τότε όριζαν και δικηγόρους των θυμάτων τους, προκειμένου όλα να φαίνονται νομότυπα.

Η λεγόμενη «αντιστασιακή δράση» του Κ. Μητσοτάκη κατασκευάστηκε πολλά χρόνια αργότερα. Η σύλληψη και η φυλάκισή του από τους Γερμανούς ως αντίποινα για τις πανωλεθρίες που πάθαιναν οι κατακτητές από το αντάρτικο κυρίως του ΕΛΑΣ στον νομό Χανίων, μεταφράστηκε σε καταδίκη για δήθεν αντιστασιακή δράση.

Η αλήθεια είναι, όπως προαναφέρουμε, ότι φυλακίστηκε από τους ναζί με την απειλή τυφεκισμού μαζί με δεκάδες άλλους, προκειμένου οι κατακτητές να αποκτήσουν πληροφορίες για τη δράση του ΕΛΑΣ στα Χανιά.

Ο Μητσοτάκης γλύτωσε γιατί οι ναζί τον θεώρησαν «αθώο» και τον απελευθέρωσαν. Πολλούς άλλους από τους συγκρατούμενούς του τους εκτέλεσαν. Γιατί άραγε;

Αναγνώρισε το προπολεμικό χρέος και θεσμοθέτησε τα οικονομικά δεσμά της χώρας


Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τη θέση, τότε το 1964, του υπουργού Οικονομικών υπέγραψε τέτοιες συμβάσεις διακανονισμού των χρεών της χώρας, ώστε ορίστηκε η αποπληρωμή για 42 με 45 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2009, μέχρι δηλαδή να προσφύγει η χώρα ως δια μαγείας στο μηχανισμό στήριξης το 2010.

Συγκεκριμένα: «Η ονομαστική αξία των χορηγηθεισών νέων ομολόγων εις τους κομιστάς προπολεμικών εσωτερικών δανείων διπλασιάζεται, ο τόκος αυξάνεται και θεσπίζεται λαχείον. Εν συγκρίσει προς την ρύθμισιν υπό της κυβερνήσεως της ΕΡΕ, δίνονται ήδη 160% επί πλέον», θριαμβολογούσε τότε η φιλική προς τον Μητσοτάκη «Ελευθερία» (16.7.1964).

Γιατί; Όχι μόνο γιατί η εθελοδουλία του προς τους εκάστοτε ξένους δυνάστες της πατρίδας ήταν παροιμιώδης, αλλά και γιατί περί το 30% των ομολογιών βρίσκονταν σε ελληνικά χέρια. Πρώτα και κύρια στο παλάτι, αλλά και σε μεγάλες οικογένειες της οικονομίας και της πολιτικής, που ορέγονταν να λεηλατήσουν τη χώρα με χρέη πολυκαιρισμένα, ξεχασμένα και πολυπληρωμένα πρώτα και κύρια με το αίμα του ελληνικού λαού σε 2 δεκαετίες πολέμων.Το κυριότερο, έφερε τη Χούντα


Βάζοντας πλάτη στο βασιλιά ανάγκασε σε παραίτηση μια κυβέρνηση (Γ. Παπανδρέου), παρά το σαρωτικό >50% εκλογικού ποσοστού της (εκμεταλλευόμενη τα φιλο-αριστεριστικά αισθήματα του τότε). Ο περιβόητος «αποστάτης» που έκανε ευκολότερη την έλευση των απριλιανών, εν μέσω της πρόκλησης πολιτικής αστάθειας που ευνοεί τα πραξικοπήματα. Ο χαρακτηρισμός «αποστάτης» ήταν κάτι από το οποίο ποθούσε να απαλλαχθεί, όπως μέσα ακόμα και από το παρατσούκλι του «γκαντέμη», αλλά δεν το κατόρθωσε ποτέ.


Η κυβέρνηση αποστατών


Η Δήλωση Μετάνοιας προς τη Χούντα


Κατά την Απριλιανή Δικτατορία ο Μητσοτάκης πλάι σε ποικίλα πολιτικά πρόσωπα συλλαμβάνεται. Σε αντίθεση με άλλους όμως, ο Μητσοτάκης βρίσκει τρόπο να μείνει ελεύθερος, καθώς δηλώνει εγγράφως πως δεν θα έκανε κάτι εναντίον του καθεστώτος. Ο Θανάσης Σκουλάς που αποκάλυψε το σκάνδαλο ανέφερε σχετικά «Για να γνωρίσετε τον άνθρωπο που υπέγραφε ταπεινωτικές δηλώσεις στον Παττακό, όταν εμείς βασανιζόμασταν στον ΕΑΤ/ΕΣΑ». Πώς τα φέρνουν οι καιροί τελικά για έναν «αντιστασιακό»…!


Η Απαίτηση για το Βασιλιά


Απαίτησε την επιστροφή βασιλιά το 1973 και έπειτα, του Κ. Καραμανλή (του γνωστού γερμανόφιλου, υπουργού στον εμφύλιο και συνεργάτη των Ναζί κατά την υπόθεση Μαξ Μέρτεν, που αμνήστευσε όλους τους εγκληματίες πολέμου και ναζί το 1958, έκανες τις εκλογές βίας & νοθείας το ’61 κ.α):


Υπόθεση Αρχαιοκαπηλίας


Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, ο οποίος διατηρούσε και άδεια συλλογέα αρχαιοτήτων, είχε αποφασιστεί οι αρχαιότητες από τη Μεσσαρά να παρουσιαστούν ταυτόχρονα με τη Συλλογή Αρχαίων Μητσοτάκη. Αυτό θα λάμβανε χώρα μέσω της Εκθεσης του Μουσείου Γουλανδρή και τη σχετική απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεση, ωστόσο κάπως έτσι έγινε η ανακάλυψη του σκανδάλου. Καθώς κατά την επανεκκίνηση της ανασκαφής του αρχαίου τάφου στη Μεσσαρά Ηρακλείου Κρήτης, ανακαλύφθηκε πως ευρήματα από τον τάφο είχαν κλαπεί, τα οποία διατηρούσε ο πρωθυπουργός!

Η συλλογή του περιλάμβανε 1.062 αρχαία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από την Κρήτη και έχει εξακριβωθεί ότι πολλά από τα αντικείμενα προέρχονται από λαθρανασκαφές του 1979 – 1980 στην περιοχή της Μονής Οδηγήτριας.

Ακόμα και η Μελίνα Μερκούρη τότε είχε καταγγείλει προσωπικά τον Κ. Μητσοτάκη για άμεση συμμετοχή σε επιχειρήσεις αρχαιοκαπηλίας, αλλά η δικαιοσύνη εκτός από τυφλή, παρέμεινε και κωφή. Αξίζει να σημειωθεί πως μέλος της επιτροπής της έκθεσης ήταν το κόκκινο πανί της Νέας Δημοκρατίας, αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη, η πρώην Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του Ανδρέα Λεντάκη το 1980, όταν σταματούσε το μάθημα για τον Έρωτα στην Αρχαία Ελλάδα για να σχολιάσει για το Κ. Μητσοτάκη πως «Έχει 2.500 έργα στη συλλογή του. Υπολόγισα ότι κάθε δυο μέρες αγόραζε ένα έργο. Από ποιους; Aν δεν είναι αρχαιοκάπηλος έχει σχέσεις με αρχαιοκάπηλους».Υπερανάπτυξη Δημοσίου Χρέους


Εκτόξευσε το δημόσιο χρέος από το 69,9% του 1989 στο 111,6% επί του ΑΕΠ το 1993, όταν η Ν.Δ έπεσε από την κυβερνητική καρέκλα. Δεν έφταιγε λοιπόν μόνο ο Α. Παπανδρέου όπως μας λένε, αλλά και ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός των ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλημάτων του Κ. Μητσοτάκη.Υπόθεση υποκλοπών Μαυρίκη


O υπάλληλος του ΟΤΕ, Χρήστος Μαυρίκης, διενεργούσε υποκλοπές κυρίως κατά του ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου, κατ’ εντολή του Στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, δεξιού χεριού του Κ. Μητσοτάκη, σε ένα σκάνδαλο που «έσκασε» το 1993, στα απόνερα του περίφημου «Βρώμικου ’89». Ο Μαυρίκης έχει ευθαρσώς ομολογήσει δημοσίως το σκάνδαλο και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου απειλώντας προς πάσα κατεύθυνση (δείτε εδώ) για τη δημοσιοποίηση των επίμαχων κασετών.

Στο στόχαστρο έρχονται ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη. Τον Ιούλιο του 1993, δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, των οποίων οι συνομιλίες παρακολουθούνταν, υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά και το πόρισμα των ανακριτών δημοσιεύεται τον Δεκέμβριο του 1993, ενώ η Ν.Δ. έχει ήδη απολέσει την εξουσία. Φυσικά όμως ο Α. Παπανδρέου ενέργησε προς τη μη προώθηση διώξεων, στα πλαίσια της κωμικοτραγικής «μη ποινικοποίησης της πολιτικής» του, με τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας να οδηγούν στην αναστολή των διώξεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και των συνεργατών του.

Ο εντολοδόχος του Κ. Μητσοτάκη, Χρήστος Μαυρίκης


Υπόθεση ξεπουλήματος ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Μαφία Calcestrucci


Ηταν εκείνος που πούλησε στις αρχές της δεκατίας του ’90 την υγιέστατη και υπερκερδοφόρα ελληνική βιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Κόζα Νόστρα του ιτα­λικού ομίλου Calcestrucci, με επικεφαλής τον καταδικασμένο μαφιόζο Λορέντσο Παντσαβόλτα, στον παραλογισμό του καταστροφικού οικονομικά και κοινωνικά φιλελευθερισμού που μαζικά προώθησε εξίσου αποτυχημένα.


Οι δημοκρατικές συλλήψεις


Το ’91 συντέλεσε στη γνωστή υπόθεση της φίμωσης της κοινής γνώμης, συλλαμβάνοντας πολλούς από τους εκδότες των εφημερίδων της εποχής, προκαλώντας λαϊκή αγανάκτιση και κινητοποιήσεις σε ευρύτατη κλίμακα.

Δολοφονία Τεμπονέρα


Επί πρωθυπουργίας του, έλαβε χώρα η δολοφονία του γνωστού δασκάλου Ν. Τεμπονέρα το 1991 στην Πάτρα από τον «αποστάτης» Ιωάννη Καλαμπόκα της ΟΝΝΕΔ (σήμερα προϊστάμενος στην Εθνική Τράπεζα σε παράρτημα του Βόλου), στο κλίμα διαδηλώσεων ενάντια στον τρομονόμο του Υπουργού Παιδείας Κοντογιαννόπουλου, αλλά και στην κυβέρνηση των αποστατών του ’65, όταν σκοτώθηκε ο Σ. Πέτρουλας.


Το τίμιο αίμα του λαούΤον Οκτώβριο του «αγανακτισμένου» 2011 καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με την αδίστακτη «επιβολή του νόμου» σε σχετική συνέντευξη. Όταν ο «δημοσιογράφος» Παπαχελάς (το 2011 τα Wikileaks αποκάλυψαν διασυνδέσεις με τις ΗΠΑ) του επισημαίνει ότι η «επιβολή του νόμου» από την κυβέρνηση σε μια περίοδο με εκατομμύρια στους δρόμους και τις πλατείες σημαίνει ότι «κάποια στιγμή θα χυθεί αίμα, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τηρηθεί ο νόμος και αυτό καμιά κυβέρνηση βεβαίως στην Ελλάδα δεν θέλει να το κάνει».

Η απάντηση Μητσοτάκη σόκαρε ακόμη και τον Παπαχελά: «Τι θα πει αυτό θα χυθεί αίμα; Δηλαδή δεν θα χυθεί αίμα αν παραβιάζεται ο νόμος;

Ξέρετε πρέπει ο πολιτικός να είναι ρεαλιστής και πρέπει να είναι και αποφασιστικός. Εάν δεν υπάρχει αποφασιστικότητα στο κράτος δεν γίνεται τίποτε».

Επιπρόσθετα, παραδοσιακά παθιασμένος στην υποδούλωση της χώρας μας, προέτρεψε το λαό ακόμα και πλήρης ημερών (τέτοια η εμμονή), στο «ΝΑΙ» του σύγχρονου Έλληνα ραγιά στο τελευταίο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Σχόλιο


Καμία έκπληξη ωστόσο δεν πρέπει να προκαλεί ένα κορυφαίο και επίτημο στέλεχος σε μια παράταξη που έχει σφραγιστεί με το δωσιλογισμό, όπως βλέπουμε στα τζάκια του εκάστοτε Ράλλη, Βαρβιτσιώτη, Πικραμμένου, Μεϊμαράκη, Παπαδόγγονα, Καραμανλή, Χριστοφοράκου, Εβερτ κι άλλων περήφανων «πατριωτών αντιστασιακών», πλάι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ένας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που εδραίωσε τον όποιο «μύθο» του σε παραπλανήσεις και μυθεύματα, όπως με τη «Συμφωνία του Θερίσου» που τάχα συνένταξε και υπέγραψε σταματώντας τον εμφύλιο στη νήσο, ή με την μυθιστορηματική ιστορία … Περί παράδοσης του Ναζί Στρατηγού Benthag στον ίδιο, μετά από μυστική συμφωνία μεταξύ τους (!), πλάθοντας λοιπόν έτσι κατά το δοκούν το πολιτικό οικοδόμημα στο οποίο θα πατήσει την μετέπειτα πολιτική του καριέρα, όντας ο πολιτικός δίχως ιδεολογικά φράγματα, διατηρώντας άρτιες σχέσεις, τόσο με δωσίλογους, όσο και αντιστασιακούς, πάντα αναφορικά με τη μεριά που το ζύγι γέρνει.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν καμία σχέση δεν έχει με τη δημοκρατία και τον πατριωτισμό διαχρονικά, παραμόνο με το δωσιλογισμό για μια «θέση στον ήλιο» γλύφοντας τις σόλες του αφέντη, όταν ένας λαός ολόκληρος υποφέρει.

Σε μια Ελλάδα που έχει τη μοίρα να κυβερνάται από τους επιγόνους εκείνων που τα πούλησαν όλα, όπως σήμερα με τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί η σπορά της κατοχής δεν έπαψε να υφίσταται ποτέ στον τόπο.


Ας μιλήσει λοιπόν παρακάτω ο Μανόλης Αναγνωστάκης για την πρόσφατη φιέστα με το θάνατο και τις τιμές ήρωα προς το νεκρό Μητσοτάκη:

Πέθανες — κι έγινες και συ: ο καλός.
Ο λαμπρός άνθρωπος, ο οικογενειάρχης, ο πατριώτης.
Τριάντα έξι στέφανα σε συνοδέψανε, τρεις λόγοι αντιπροέδρων,
εφτά ψηφίσματα για τις υπέροχες υπηρεσίες που προσέφερες.

Α, ρε Λαυρέντη, εγώ που μόνο το ‘ξερα τι κάθαρμα ήσουν,
τι κάλπικος παράς, μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ψέμα.
Κοιμού εν ειρήνη δε θα ‘ρθω την ησυχία σου να ταράξω.
(Εγώ, μια ολόκληρη ζωή μες στη σιωπή θα την εξαγοράσω
πολύ ακριβά κι όχι με τίμημα το θλιβερό σου το σαρκίο).
Κοιμού εν ειρήνη. Ως ήσουν πάντα στη ζωή: ο καλός,
ο λαμπρός άνθρωπος, ο οικογενειάρχης, ο πατριώτης.


Δε θα ‘σαι ο πρώτος ούτε δα κι ο τελευταίος.


Τέρμα με τις ωραιοποιήσεις.
Πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική επανάσταση τώρα.

*Ο Γιώργος Γιαγκίδης είναι μεταπτυχιακός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ιατρικής ΑΠΘ, μέλος του Ε.ΠΑ.Μ Θεσ/νίκης

Continue Reading

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Trending

Copyright © 2020 Non Paper. All rights reserved.